Medya insanların planlarını belirliyor. İnsanlar da plana göre düşünür ve hareket eder. İnsanların dünyayı algılamasında en önemli kavramlardan biri olan “medya”nın bugün nelerden etkilendiğini ve gelecekte nasıl olacağını düşünün. Gelin beraber Sosyal medya’nın geleceği üzerinde olası sonuçlara göz atalım.
Sosyal medyanın sesli iletişim ve günlük hayata etkisi
2000’li yılların başında geliştirilen yazılımlar sayesinde radyo yayınları ve müzik dosyaları da dahil olmak üzere birçok ses dosyası ücretsiz olarak iletilebilmekte ve arşivlenebilmektedir. Bu, yüksek kaliteli ses dosyalarının ucuz yöntemlerle dünyayla paylaşılabileceği anlamına gelir. Ücretsiz yayın teknolojisi olarak başlayan şey, reklam ve sponsorluk yoluyla bazı alanlarda büyük sıçramalar yapan devasa iletişim platformlarına dönüşüyor. YouTube ve Spotify gibi birden fazla platformda binlerce saatlik ses kayıtları dünyanın her yerinden kullanıcılar tarafından takip ediliyor.
İnsanların sadece dinleme ve konuşma becerilerini kullanarak dünyayla etkileşim kurmasına olanak tanıyan sesli iletişim araçları, insanları aynı anda birden fazla göreve odaklanma özgürlüğüne kavuşturur. Sosyal medyada podcast yayınlamak giderek daha popüler hale geliyor. Yayıncılar, podcast’ler ve canlı video akışı ile insanların günlük yaşamlarına müdahale ediyor, belirli konular hakkında konuşuyor ve canlı klipler veya kayıtlar aracılığıyla fikirlerini dünyasıyla paylaşıyor. Sosyal medyada ses yayıncılığının popülaritesinin artmasıyla birlikte sesli asistan platformlarının da sosyal medyada yerini alması ve günlük hayatımızda daha aktif rol oynaması mümkün. Dil asistan platformları ise son yıllardaki gelişimin yanı sıra şimdiden birçok kişinin hayatına girdi.

Sesli Asistan Hayatımızda Yer Ediniyor
Microsoft, Apple, Amazon, Google ve Samsung dahil olmak üzere birçok şirket tarafından geliştirilen yüzlerce sesli asistan platformu, yalnızca sesinizi kullanarak birçok basit görevi yerine getirir ve bilgilere erişir. Sesli asistan teknolojisi sürekli gelişiyor, telefon, tablet, bilgisayar ve TV gibi birçok elektronik cihazı sesinizle kontrol etmenizi sağlıyor ve günlük yaşamınıza daha fazla dahil oluyor.
Yeni normal, sanal gerçeklik ve günümüze etkisi
Blockchain teknolojileri sayesinde veri ekonomisi ve mahremiyet yepyeni bir seviyede değerlendiriliyor. Bu yeni sistem, geleneksel ekonomiden bağımsız olarak sürdürülebilir. Blockchain sistemi ve sağladığı dijital değerler, ekonomide kaynak olarak kullanılan metayı değiştiriyor. Aynı zamanda, blockchain teknolojileri, kısıtlamaları aşmak için birçok alternatif kullanma imkanı sunar. Bu ekonomik değişkenlerin ayrıcalıklı olduğu ticari ve sosyal iletişim kanalları, baskıcı rejimlerin kısıtlamalarından kolaylıkla kurtulabilmekte ve tüm işlemlerin alışılmamış yöntemlerle yapılmasını sağlayabilmektedir.
Yaklaşık iki yıl süren pandemi süreci; karantina, eve hizmet, izolasyon, uzaktan çalışma gibi pek çok kavramı hayatımıza kattı. Bu kadar çok değişimi çok kısa bir sürede kaldırabilen bir toplumun, değişimlerin daha uzun bir zamana yayıldığı mevcut yapısından çok farklı olması beklenebilir.

Hayatımıza Giren Vr Teknolojileri ve Sosyal Medya'nın Geleceği
VR teknolojileri online toplantı, uzaktan çalışma, online alışveriş vb. için kullanılabilir. Bunlar artık bizim için çok uzak terimler değil. Dijital teknolojiler ve sosyal ağlar her geçen gün hayatımıza daha fazla müdahale ediyor. Bu teknolojilerle uyumlu Blockchain tabanlı sosyal medya, gelecekte toplumun işleyişini etkileyebilir ve daha “dijital” bir sisteme yol açabilir. “Çevrimiçi toplum” diğer tüm kurallardan, kanunlardan ve etiketlerden sıyrılarak diğer topluluklardan yabancılaşabilir. Yaşadığımız yer; Kendilerini gerçek toplumdan soyutlayarak geleceği yaratan bu insanlar, yeni icatlar ve yeni bir yaşam biçimi sayesinde çok farklı olabiliyorlar.
Teknolojik gelişmeler sayesinde kişisel ve kitlesel iletişimdeki gelişmeler görülmemiş boyutlara ulaştı. Birkaç on yıl önce insanlardan geleceği tahmin etmelerini isteseydik, hayalperestlerimizin çoğu muhtemelen yeniden uçan arabalar ve ışınlanma hakkında konuşmaya başlardı. Öte yandan her gün deneyimlediğimiz drone’lar, yüksek hızlı internet, yapay zeka ve birçok alanda ileri teknolojiler sayesinde farklı hayaller kurabiliyoruz. Yapay zeka ve
sanal gerçeklik sayesinde hayallerin tavanı yeniden şekilleniyor.
Geleceği tarihten yargılamaya çalışsak, yani bir tür "kehanet" yapmaya çalışsak, ne görürdük?
Farklı geçmişlere sahip insanların aynı ortamda bulunması hem kişisel hem de toplumsal değişimleri beraberinde getiriyor. Günümüzde sürekli olarak birbiriyle etkileşim halinde olan 5 milyar insan olduğunu düşünürsek, temelleri sosyal medya üzerinden atılan “yüksek kültür” ün 50 yıl sonra tüm dünyaya yayılacağını söyleyebiliriz. Farklı ekonomik temelleri olan, farklı erişim seçenekleriyle ulaşılabilen, farklı bir toplumsal yapıya sahip, farklı yönetilen bir sistemden bahsediyoruz.
Bu sistemde haberleşme nasıl sağlanacak?
Sanırım cevabı tahmin edebiliriz. VR araçlarının azalmasıyla birlikte gözlük ya da lenslerin kullanılabileceği bu dünyada, hologram ya da sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak gerçek dünyada ya da dijital kanallarda uzaktan toplantılar yapılabiliyor. Belki de bugün gördüğümüz ve duyduğumuz teknolojiler bile antika sayılabilir, çünkü görüntü ve ses iletim teknolojilerinin geliştirilmesiyle başka bir sistemle iletişim sağlanabilmektedir.
Böyle bir iletişim sistemine sahip çalışan bir toplum nasıl görünürdü?
Şeffaf ve güvenilir sosyal medya üzerinden herhangi bir konuda her türlü görüşün anında alınabileceğini göz önünde bulundurarak; En iyi durumda, toplumdaki yetki ve sorumluluk alanlarının farklı bir sistemde paylaşılması gerekecektir. Yapay zeka destekli bir geleceğin hayallerinde, insanlar olarak kontrolü kaybetmekten korkuyoruz. Ancak yapay zeka teknolojilerinin tüm insanlarda görülen hata oranını ortadan kaldırmaya yönelik kullanımı, gelecekte bugün olduğundan çok daha güvenilir olabilir.

Sosyal medya ve geleceği
Geçmişte sadece eğlenmek ve öğrenmek için kullanılan sosyal medya, artık pazarlama ve reklamcılık endüstrisi tarafından her türlü işletmeyi tanıtmak için kullanılan devasa bir mecra haline geldi. Ayrıca sosyal medyanın toplumdaki yükselişi de zaman içinde azalacak gibi görünmüyor.
Yeni Dünya’nın yeni sosyal iletişim kanallarında sosyal olarak ilgili kararlar alınması durumunda, muhtemelen sosyal ağlarda aktif olarak kullanılabilecek seçimlere benzer seçimler olacaktır. Belki de herkesin görüşü alınarak alınan bu kararlar sistem tarafından adil bir şekilde uygulanmaya devam edecek. Daha geniş kitlelerin çıkarlarını gözetmeyi mümkün kılan bu yönetim sistemi sayesinde hayat mevcut sisteme göre daha adil, şeffaf ve faydalı olabiliyor.
Kişi bugün sosyal medyada öğreniyor, değerlendiriyor ve karar veriyor.
Geleneksel medyanın aksine sosyal medya iki yönlü iletişime olanak sağlar. Eşzamanlı etkileşimler, sistemi daha karmaşık ve daha hızlı hale getirir. Gelecek ve gelecek nesiller, içine doğdukları dünyanın gerçeklerinden biri olan sosyal medya camiasında, gerçek hayatta gördükleri ve etkileşimde bulundukları insanlardan çok daha fazla etkiye sahip olacaklardır.
Paket servis, kargo ve online alışveriş gibi alışkanlıklar pandemi sürecinde büyük ölçüde değişiyor. Blockchain, kripto para birimi ve NFT gibi kavramlar, halihazırda değişmekte olan bir ekonomiyi zorlayıcı nedenlerle gelişmeye yönlendiriyor. Twitter, Facebook ve Instagram gibi birçok sosyal medya platformu alışveriş özelliklerini kullanıma sunuyor. Tüm tanıtım, reklam ve pazarlama süreçlerinin geleceği dijital kanallarda, alışverişin geleceği ise muhtemelen aynı kanallarda olacak.