Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet hayatımızın her alanında yer almaya devam etmekte ve benzeri görülmemiş iletişim olanakları sunmaktadır. Ayrıca dünyanın her yerinde insanların kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayan internet, sosyal medya platformları ile birlikte tüm topluluklar gibi değişime ve birbiriyle uyumlu hale gelme sürecine tanıklık etmektedir. Aynı değil, kelimenin tam anlamıyla herkes burada! Beraber sosyal medya sözlüğü ve anlamlarını inceleyelim:
Sosyal ağ, 4 yaşındaki bir çocuktan 70 yaşındaki bir çiftçiye kadar her kesimden kişi ve kuruluşun birbirini etkilediği ve sürekli iletişim halinde olduğu; İnsanların kıyafetlerini, yeme alışkanlıklarını ve hatta dilini etkiler. Sosyal medya ajanslarının ve bireysel kullanıcılarının aktif rol oynadığı bu dünya tüm dünyayı etkilediği gibi tüm dünyayı da etkilemektedir.
Dil, doğal olarak dünya çapında birçok insanı içine alan ve şekillendiren sosyal medyadan ve ürettiği trendlerden etkilenir ve bu nedenle pek çok ilginç, egzotik ve yaşamı zenginleştiren doğar…
Sosyal Medya Sözlüğü , açıklamalarıyla birlikte birçok kısaltma ve ifade içerir ve bu dünyayı aydınlatıyor. Evet, siz de hoş geldiniz!
Bütün Kullanıcıları İlgilendiren Ortak Tabirler
İnternet dünyasının her alanında kullanılan bazı terimler forumlarda, sözlüklerde, birçok sosyal medya platformunda veya diğer web sitelerinde karşımıza çıkmaktadır. İşte bazıları…

Hesaplar: Hesap için İngilizce sözcük dünya çapında kullanılmaktadır. Bu, birçok kişinin sosyal medyayı kullanmaya başladıklarında karşılaştıkları ilk kelimelerden biridir ve genellikle bir uygulamaya veya platformlar arası uygulamalara kaydolurken hesap oluşturma sürecinde karşılaşılabilir.
“Önce kendi hesabınızı oluşturun.”
İçerik: Bu, İngilizce kelime içeriğinin küresel kullanımıdır. İçerik üreticileri, dijital ajanslar veya kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
“Bu hesabı beğendim, kedi içerikleri üretiyor.”
Timeline: Facebook, Twitter gibi birçok sosyal ağ platformunun selamlama olarak kullandıkları kısmı göstermek için kullandıkları, dünya çapında kullanılan, timeline anlamına gelen İngilizce kelime.
“Zaman çizelgenizde ne yapıyor?”
Bio: İngilizce kelime anlamı profile’nin kısaltması olan Bio, bir kullanıcının profilinin birçok sosyal ağ platformunda yer aldığı ve kullanıcının kendini ifade ettiği alanı temsil etmek için kullanılmaktadır.
“Biyografisinde tarih yazdı, hadi gidelim!”
Influencer: Influencer için dünya çapında sözde “içerik oluşturucuları” tanımlamak için kullanılan İngilizce kelime. İçerik üreticileri, sosyal medya platformlarında kitlesel bilgi sağlayan ve birçok kişiye ulaşan kişilerdir. Hem abone sayısı hem de ürettikleri içerikler açısından sürekli görüşebileceğiniz bu kişiler, sosyal ağlar aracılığıyla büyük bir sektöre öncülük edebilir ve çoğu zaman maddi gelir elde edebilir. Bireysel olarak veya bir sosyal medya ajansıyla işbirliği içinde bulunabilirler.
“Kullandığım kremi bu influencer’ın tavsiyesi üzerine aldım.”
Like: Bu, tüm dünyada kullanılan, gibi anlamına gelen İngilizce kelimedir. Bu, birden fazla platformda bulunan içerikle ilgili duyguları ifade etmek için kullanılan yöntemlerden biridir. “Beğen” veya “Beğen” düğmesi olarak kullanılabilir.
“Son paylaşımınız çok beğeni aldı.”
Yorumlar: Bu, yorum için İngilizce kelimenin genel versiyonudur. Kullanıcıların içerikler, hesaplar veya tamamen alakasız konular hakkındaki düşüncelerini paylaştığı, genellikle içeriğin en alt kısmında yer alan bölümlere verilen isimdir.
“Yorumlara dikkat ettiniz mi?
Hit/Tap: “Hit” terimleri isabet anlamına gelir ve “dokunma” denizaşırı içerik üreticileri tarafından yaygın olarak abone olma veya takip düğmelerine atıfta bulunmak için kullanılan dokunma anlamına gelir. Hashtag yerine kullanılan bu kelimeler kullanıcılarda coşku ve heyecan uyandırmak için kullanılmaktadır.
“Beğen butonuna bas!/ Abone ol butonuna basın!”
Engelle: Blok anlamına gelen İngilizce kelime tüm dünyada kullanılmaktadır. Genellikle bir kullanıcı başka bir kullanıcıyı engellediğinde kullanılır.
“Akıl sağlığınızı korumak istiyorsanız bunu engellemeniz gerekir. user!”
Link: Bu, tüm dünyada kullanılan bağlantının İngilizce karşılığıdır. Web sayfalarını birbirine bağlayan kodlara verilen bu ad, web sayfalarına erişim sağlama sürecinde kullanılmaktadır.
“Bahsettiğiniz sitenin linkini bana gönderir misiniz?”
Spam: Kelime spam anlamına gelir, tanınmayan hesaplardan veya birden fazla ortamdan çalınan hesaplardan gönderilen uygunsuz, zararlı ve tehlikeli mesajları tanımlar.
“Bu bağlantıya tıklamak spam olabilir.”
Stalk: Bu, takip etmek, takip etmek anlamına gelen Dünya İngilizcesi bir kelimedir. Bu, bilgi amaçlı olarak kullanıcının hareketlerini gizlice izlemek anlamına gelir. Büyük bir suç izlenimi verse de çoğu kişi tarafından her zaman bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapılmaktadır.
“Eski sevgilisini takip etmeyi bırakırsa iyi.”

Instagram Platformunda Ortaya Çıkan Terimler
Instagram, 2010 yılından beri hayatımızda olan ve fotoğraf, video gibi içeriklerin paylaşıldığı bir uygulamadır. En yaygın kullanılan uygulamalardan biri olan Instagram, birçok terimin ve kısaltmanın kaynağıdır.
DM: Direct Message, Instagram ve Twitter’da kullanılan İngilizce direct message kelimesinin kısaltmasıdır. Bu kelimeye kullanıcı iletişimi sırasında sıklıkla rastlanır.
“DM kutusu kim bilir ne tür mesajlarla dolu.”
Hashtag: Bu kelime “#” sembolünü temsil eder ve kullanıcıların aynı konuda yaptıkları gönderilere erişmelerini sağlar. Ortak bir konudaki tüm makalelere erişirken de kullanılır.
“Açıklamaya ‘hashtag’ eklerseniz, ‘#kankalar’ gibi daha fazla kişi bunu görecektir.”
TBT (Gerileme Perşembe): Gerileme Perşembe anlamına gelen İngilizce kelimenin kısaltması, genellikle önünde hashtag (#), yani kullanıcının Perşembe günü geçmişten fotoğraflar paylaştığı anlamına gelir.
“Perşembe günü TBT yapıyorum, izlemediyseniz izleyin.”
Hikaye: 24 saat boyunca topluluğa açık kalan ve sonrasında sadece onu paylaşan kişi tarafından görülebilen gönderi türüdür. Bu mesajlar ana sayfanın üst kısmında bulunur.
“Tarih yazdığın yer çok güzel oraya gidelim mi?”

Twitter Platformunda Ortaya Çıkan Terimler
2006 yılından bu yana yayında olan ve formatı artık herkesin erişimine açık olan Twitter, sınırlı sayıda karakterle oluşturulan içeriklerin "tweet"lenmesine ve birçok alanda görüş bildirilmesine olanak sağlıyor. Uzun yıllardır milyonlarca kişi tarafından aktif olarak kullanılan Twitter, birçok kısaltmanın ve terimin ortaya çıkmasına da neden olmuştur.
Fav: Şimdi “beğen” veya “beğen” olan düğmenin eski hali “favori” anlamına geliyor. Sık kullanılanlara eklemek için kullanılan kısaltma diğer dizilerde olduğu gibi kelimedeki yerini korusa da bazı durumlarda karşımıza çıkabilmektedir.
“Favorileri neden benimkiyle çelişiyor?””
Tweet: Twitter platformundaki temel gönderi biçimi. Bir kuşun sesinin yansıması veya bir kuşun cıvıltısı anlamına gelen İngilizce kelimenin global versiyonudur.
“Bu tweetlerin ne kadar beğenildiğini kontrol eder misiniz?”
RT (Retweet): Kullanıcıların diğer kişilerin kullanıcılarıyla tweet paylaşmasını sağlayan buton. Geçmişten bir tweet yeniden paylaşıldığında veya başka bir kullanıcının tweet’i hesapta yeniden paylaşıldığında gerçekleşir.
“Resmi olarak çalıntı, aynı tweet’i yazmak yerine retweetlemeliydim.”
Follower: Bu, platformda sıklıkla kullanılan takipçinin İngilizce karşılığıdır. Kullanıcılar, insanları takip ederek, diğer kişilerin gönderilerini görmelerine ve bağlantı kurmalarına izin vererek bu unvanı alır. Kişisel profilde, hesap bilgileri bölümünde görünür.
“Takipçi sayısı bir ayda inanılmaz düştü.”
Takibi Bırak /Unf: Bir hesabı takipten çıkmak için kullanılan kelimedir. Kullanıcı paylaşımlarının görüntülenmemesine ve bağlantının kesilmesine izin verir. Unf’ing veya Unfollowing olarak kullanılabilir.
“Geri almak için bile çok bekledim.”

Sosyal Medya Karışık mı?
Milyarlarca insanın birbiriyle etkileşime girdiği karmaşık yapıya rağmen sosyal ağlar, herkesin kullanabileceği kadar basit ve anlaşılır şekilde tasarlanmış platformlardan oluşmaktadır. Tüm medyanın bir anlamda “jargonu” olsa da, bu sözlükle sosyal medyadaki
noktanızı dışlanmadan bulabilirsiniz!