“Sosyal ağ” ın saçma sapan ve süslü tanımları olmadan başlayalım mı kovalamaya? Çünkü artık hepimiz ister istemez Instagram, Twitter, Youtube, Tiktok gibi “sosyal” araçların birer parçasıyız. Hatta bu araçları o kadar çok kullandık ki eskisi gibi etrafa bakamıyor bile oluyoruz. Etkili sosyal medya kullanımı bu gelişmelerle birlikte büyük bir önem kazanmış olmaktadır.

Genel olarak sosyal ağlar, insanlara en basit ifadeyle “sosyal” bir çevre ve oluşturup çevre ile etkileşim ve iletişim kurma olanağı sağlamaktadır. Tüm bu kaynakların olmadığı bir dünya hayali kimilerine dünyanın sonu, kimilerine ise cennet gibi gelebilir. Ancak yadsınamaz nokta; İyi ya da kötü, artık bu araçlar olmadan bir hayat düşünemiyoruz.
Bunu şöyle yap; “Sosyal medya bana (…) hissettiriyor” diye düşünün.İlk başta, esas olarak “iyi” veya “önemli” gibi sözcükleri düşünebiliriz. Evet, tüm etkilerine rağmen, sosyal medya insanları gerçekten önemli hissettirebilir. Çünkü sosyal medyada belli bir takipçi kitlesi kazandıysanız, yazı ya da resim içeren bir gönderi paylaştıysanız, çevrenizin de yazdıklarınızı ya da paylaştıklarınızı beğenme olasılığı daha yüksektir. Ne olmuş? O zaman sevilme, beğenilme, onaylanma ve takdir edilme beklentileriniz karşılanacaktır.Zamanla bu duygu daha da tatlandırılır hale gelir ve sosyal medya hesaplarınız çeşitli tetikleyicilerle hayatınızı şekillendirmeye başlar. O çok basit!

Daha genel istatistikler üzerine düşüncelerimizi destekleyelim; Türkiye Ocak 2021 itibariyle 84,69 milyon nüfusa sahip. #Dijital2021 raporuna baktığımızda ülkemiz nüfusunun %7’si internet kullanıyor ve 60 milyon aktif kullanıcı sosyal ağlarda kendini ifade ediyor. Bu kullanıcıların %5’i internete sosyal cihazlardan bağlanıyor. Bunun da ötesinde, internet kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre 3,7 milyon artarak %6 artarak ‘ye ulaştı.
Peki, bu sosyal medyanın hayatımıza faydaları nelerdir?
Etkileşimli İletişim ve Etkili Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya, insanların etkileşimli bir şekilde iletişim kuran bir ağın parçası olmalarını sağlar. Bu iletişim ağında kaynak ve alıcı kullanıcılardır.Sosyal medya sürekli dinamik ve günceldir. Bu da hızlı geri bildirim, planlama ve problem çözme süreçlerine çok olumlu etki ediyor. Bilginin bu kadar hızlı yayıldığı ve tükettiği sosyal ağ dünyası gerçekten de tüm kullanıcılara sürekli soru sormamız ve sürekli öğrenmemiz, araştırmamız ve merak etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Küçük bütçeyle büyük hayal fırsatı
Geleneksel medya araçlarına göre daha düşük maliyetle reklam oluşturulabilen sosyal medya platformları, küçük işletmelerin en yakın dostudur ve tüm kullanıcılar hayallerine sınır koymazlar. Reklamlar, çok az çaba ve tek bir tıklama ile saniyeler içinde milyonlarca kişiye gönderilebilir.

Sosyal medya size “sosyal” bir yaşam sunar
Sosyal medya, evden hiç çıkmadan sayısız insanla tanışmanıza olanak tanır. İlgi alanlarınızı ve hobilerinizi paylaşan diğer kişilerle kolay ve hızlı bir şekilde bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
Sosyal medyanın hayatımızın bir parçası olmadığını varsayarsak sizce olası senaryolar neler?
Bugün bunu hayal etmek muhtemelen birçok insanda boşluk ve sessizlik duyguları yaratırdı. Bu durumun “iyi” mi yoksa “kötü” mü olacağını söylemek zor ama kesinlikle “farklı” olduğu söylenebilir.Toplum olarak “bağlantısız” bir yaşam bizi bekliyor. Genel bilgiler çabuk yayılmayacak ve insanların kendilerini rahat ifade edebilecekleri kanallar olmayacaktır.
Bilginin ‘ye ulaşması daha uzun sürüyor Dünyanın herhangi bir yerinde şu anda neler olup bittiğini sosyal medya aracılığıyla kolayca öğrenebiliyoruz ve bu bilgi her saniye güncelleniyor. Bilgi akışını öğrenmek için akşam haberlerini veya sabah gazetelerini beklemeye gerek yok. Hayal etmesi zor değil, değil mi?

Hala dergiler, mektuplar ve kartpostallar dönemi mi?
Şöyle düşünün; Bir gün hiçbir dijital resim mümkün mü? Sosyal medyanın olmadığı bir dünyada sıradan fotoğraflar olmazdı. Dergileri eğlenmek için okumaktan, tutkularımızı okumaktan başka seçeneğimiz olmayacak. Uzakta yaşayan arkadaşlarımızdan ve ailemizden haber almak için mektuplara ve kartpostallara güvenmek zorunda kaldık.

"Takipçi" veya "Beğeni" Yok!
Sosyal medyanın olmadığı bir dünyada “beğeniler”in toplumsal tatmini olmazdı. Aynı şekilde, nadiren gördüğünüz veya sık sık etkileşimde bulunduğunuz yüzlerce arkadaşınız olmayacak. Üstelik sosyal ağların etkisiyle hayatımıza giren olumlu ya da diğer yorumlar da olmayacak. Bu noktaların olumlu ya da olumsuz bir analizini sizin için bırakmak en iyisidir.

Farklı ifade kanallarına ihtiyaç var
Sosyal medyanın olmadığı bir dünyada, fikirlerinizi dile getirmek için Twitter’a veya ilgi alanlarınızı öne çıkarmak için Instagram’a sahip olamazsınız. Ayrıca, sosyal açıdan sorumlu projeler yaratmak zor olacak, bağış toplamak imkansız hale gelecek, sosyal konular etkileşimli olarak tartışılamaz ve somut gerçekler tartışılamaz. Bu “ifade” biçimi, geleneksel iletişim yöntemleriyle bir nebze ortadan kaldırılabilse de, günümüzde olduğu kadar hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaşamamaktadır.

Sosyal medyanın hayatımıza etkisini biraz daha farklı bir gerçeklikle konuşmak istiyoruz.
Bu platformlara fayda veya zarar vermenin bizim elimizde olduğunu unutmamalıyız. Sosyal medya, doğru, bilinçli ve profesyonelce kullanılırsa, görünüşümüzü veya yaptığımız işi iyileştirmemize kesinlikle yardımcı olacaktır.
Bu noktada sosyal medya ajansları, kullanıcıların kişisel marka olmalarına yardımcı olmakta çok başarılı; Kullanıcıları son gelişmeler hakkında bilgilendirir ve kullanıcıların dijital dünya düzenine hızlı bir şekilde uyum sağlamasını sağlar. Sosyal medya trendleri ve teknikleri sürekli değişiyor ve bu yeniliklere ayak uydurmak bir sosyal medya ajansının işi. Bu noktada en iyi sosyal medya ajansları nereden başlayacağını, hangi platformları, hangi içerikleri, nerede ve nasıl kullanacağını bilir.

Sosyal Medya Kullanımı Sonucu Hayat - Renee Design Lab
[…] Doğru ve etkin kullanıldığında çok olumlu sonuçları olan sosyal medya, yediğimiz, içtiğimiz, gezdiğimiz her şeyi paylaştığımız bir platform haline geldi. Örneğin insanlar arkadaşlarının hikayelerini görünce içini çekiyor ve bu herkesi etkileyen bir seçim haline geliyor. […]